Wonen op Landgoed de Klokkenberg betekent enerzijds genieten van een vrij uitzicht over het prachtige Markdal en anderzijds wonen nabij het schitterende Mastbos. De nieuwbouw van de Klassepaviljoens is gebaseerd op de maximale ervaring van beide kwaliteiten. Vandaar dat we een zeer bijzonder woningtype hebben ontworpen. Feitelijk betreft het hier een verticale zig-zag woning. In het bijgevoegde conceptschetsje is dit verbeeld.

Omdat de Klassepaviljoens zelf onderdeel gaan uitmaken van het Rijksmonument moest de vormgeving hiervan op een goede en vanzelfsprekende manier aansluiten bij de architectuur van de voormalige verpleegvleugels van De Klokkenberg. Deze architectuur wordt aan de Markdalzijde  gedomineerd door de voormalige lighallen van het oude sanatorium. Deze lighallen zijn als een lange erker aan het robuuste bakstenen gebouw geplaatst en hebben een zeer nadrukkelijke horizontale werking. De witte kleur versterkt dit nog eens. Dit effect is in de nieuwbouw gebruikt om het gebouw hier de uitstraling te geven van één volume en wordt daarmee niet ‘gelezen’ als een aaneenschakeling van individuele woningen.  De uitstraling aan deze zijde is open en gericht op het landschap. Van veraf is het net alsof de nieuwbouw er altijd al heeft gestaan. Pas als je dichterbij komt ga je de verschillen ervaren. Aan de landgoed-/mastboszijde sluit de architectuur ook mooi aan bij het monument. Aan deze kant zijn fraaie baksteendetails aangebracht die het gebouw een warme en prettige toets geven. De gedeeltelijke herbouw van de oorspronkelijke verbindingsgang tussen het Klassepaviljoen en de Verpleegvleugel van De Klokkenberg (op de plaats de entree naar de stallingsgarage is gesitueerd) maakt de aansluiting van nieuw op oud compleet.

Wonen in de Klassepaviljoens betekent wonen op een historische plek, in een voor Breda uniek woonconcept met als decor de prachtige natuur die dit gebied zo geliefd maakt.

 

Plaats:

Breda

Opdrachtgever:

Compagnie Vastgoed

Omvang:

32 zig-zag woningen

Status:

Oplevering 2023