In Amsterdam-Geuzenveld is ter vervanging van het verouderde gebouw van de Goeman Borgesiusschool een nieuwbouw ontworpen en gerealiseerd op dezelfde locatie. Het stedenbouwkundig concept van het gebouw is gebaseerd op de aanwezige historische en monumentale schoolbebouwing van de Westelijke Tuinsteden namelijk gelede volumes met flauwe dakhellingen. De architectuur van de nieuwbouw is een moderne interpretatie van de oorspronkelijke H-school die hier eerst stond. De uitstraling van het gebouw moest uitnodigend en vriendelijk zijn. Dit om aan te sluiten bij de Vreedzame School-missie. Deze missie houdt in dat de school de leerlingen leert om verantwoordelijk te zijn voor zichzelf en elkaar en open staan voor onderlinge verschillen. Kunst- en Cultuuronderwijs wordt hierbij eveneens als middel ingezet.  De Goeman Borgesiusschool werkt volgens het Slim-Fit principe, hetgeen onder andere inhoud dat het klaslokaal niet langer de enige ruimte is waar kinderen leren en (samen) werken. Het Slim-Fit concept vraagt om een hele andere onderwijsomgeving dan veel mensen gewend zijn. 

Een extra bijzonderheid bij dit project is de herplaatsing van de wandschildering van kunstenaar Frida Hunziker welke in de oorspronkelijke H-school aanwezig was. In overleg met de opdrachtgever, erfgoedvereniging Heemschut en de Gemeente Amterdam hebben we het kunstwerk een nieuwe plek gegeven in de gymzaal van de nieuwbouw. Het ontwerp van de gevels van de zaal is afgestemd op het kunstwerk. 

De Goeman Borgesiusschool is onderdeel van de Stichting Westelijke Tuinsteden (STWT). 

Plaats
Amsterdam
Opdrachtgever
STWT, Amsterdam
Omvang
3.200 m2
Status
Opgeleverd 2018